De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het combineert eigenschappen als gezondheid, soberheid en vruchtbaarheid op een zodanig unieke wijze dat het als een van de weinige rassen rendabel kan worden ingezet in de landschapsbeheersing.
De geschiedenis van de Charolais gaat vele honderden jaren terug toen het werd ingezet als trek- en arbeidsdier. Later is men het ook vanwege de vleeskwaliteit gaan waarderen. Vanaf midden vorige eeuw wordt het alleen nog gefokt voor de vleesproductie. De Charolais is een gezond ras. Omdat het zo’n oud ras is dat niet extreem is doorgefokt beschikt het nog over veel van de weerstand die het vroeger nodig had om zonder dierenarts en antibiotica te kunnen overleven. Hoewel geen enkel veeras immuun is voor de moderne rundveeziekten is de Charolais daar opvallend minder gevoelig voor.
De Charolais is ook een sober ras dat al snel genoegen neemt met het menu dat het wordt voorgeschoteld. Zelfs in het ruigste natuurgebied scharrelt het zijn kostje nog bij elkaar. Sterker, daar wordt het graag ingezet omdat de Charolais begroeiing in toom houdt waar andere rassen het laten afweten. In de wintermaanden is het een groot verwerker van ruwvoer (dat veelal op het eigen bedrijf geproduceerd wordt) en heeft het maar weinig krachtvoer nodig. Ondanks dit sobere menu heeft de Charolais van alle rassen de hoogste groeisnelheid: de betere groeien een ons per uur! De Charolais is bovendien een vruchtbaar dier. Gemiddeld geeft een Charolaiskoe elke 380 dagen een kalf. Dat is belangrijk, want het kalf is de enige opbrengst. Dit is ook van betekenis omdat het ras veelal wordt gehouden als neventak en de boer de aandacht die hij daar aan moet besteden het liefst geeft in de periode dat zijn hoofdtak rust. In de winter dus. Een uitloop naar het voorjaar omdat de tussenkalftijd langer wordt kan hij dan niet hebben.
Dat de Charolais ook nog een natuurlijk ras is, is niet het minst belangrijke raskenmerk. Dit houdt in dat, hoewel de Charolais bij geboorte grote kalveren zijn, zij op een natuurlijke wijze geboren kunnen worden. Keizersnedes worden uitsluitend op medische indicatie uitgevoerd. Geen ander ras combineert al die voordelen in een zo gunstige mate als de Charolais.